Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan obišli su objekat marketa „Aman” na Tošinom bunaru koji je danas prvi u Beogradu i Srbiji započeo sa prodajom papirnih kesa umesto dosadašnjih plastičnih. Promociji ambalaže od prirodnih i ekološki prihvatljivih materijala prisustvovali su i članovi Gradskog veća Stevo Marušić i Vladimir Jestratijević, kao i direktor ove kompanije Nemanja Petrović.

Vesić je istakao da je trgovinski lanac „Aman” prvi, u skladu sa odlukom Skupštine grada, uveo papirne kese.

– Od prvog januara sledeće godine u Beogradu neće biti prodaje plastičnih kesa. Ovaj trgovinski lanac je nekoliko meseci unapred izašao u susret našoj odluci i pokazao kako se ponašaju odgovorne kompanije prema društvu u kome posluju. Na ovaj način brinemo o našoj budućnosti i deci koja dolaze posle nas. Dovoljno je reći da se jedna plastična kesa u prirodi razgrađuje oko 200 godina, pa ako uzmemo u obzir koliko se one koriste u Srbiji, mislim da treba da budemo svesni zločina koji činimo prema prirodi – kazao je Vesić, zahvalivši Ministarstvu za zaštitu životne sredine i kompaniji „Aman” na podršci.

On je izneo očekivanje da će u narednom periodu ovakve kese zaživeti i u drugim trgovinskim lancima.

– Posebno sam zadovoljan što će na drugoj strani papirne kese stajati znak institucije kojoj će „Aman” donirati dinar od svake kese, čime će se dodatno pomoći onima kojima je pomoć neophodna. Papirne kese će inače od marta biti zabranjene u Njujorku, u Nemačkoj od početka ove godine i u nekim potezima bićemo ispred mnogih zemalja EU i sveta – naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio i da će Grad Beograd, zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Stalnom konferencijom gradova i opština, uputiti predlog za izmene zakona koji reguliše naplatu ekološke takse.

– U poslednjih godinu dana, nijedan zagađivač nije platio skoro ništa kada je u pitanju zagađenje i to mora da se promeni. Oni koji zagađuju životnu sredinu, to moraju da plate zato što se od toga finansira njeno očuvanje i mi ćemo tražiti da se to pitanje uredi na drugačiji način, kako bi lokalne samouprave taj novac mogle da ulažu u očuvanje životne sredine – rekao je Goran Vesić.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan podsetio je da Srbija ima mnogo razloga da brine o svojoj životnoj sredini.

– Mi sa Gradom Beogradom sarađujemo u mnogo akcija i ovo je samo jedan od primera gde lokalna samouprava i ministarstvo dobro sarađuju. Naplatom plastičnih kesa u prvom koraku uspeli smo da smanjimo njihovu proizvodnju za 80 odsto, a njihovu potrošnju od 60 do 80 odsto. Sada je Grad Beograd dobio ovlašćenje koje će dobiti i druge lokalne samouprave da same odlučuju o problemu plastičnih kesa. Beograd se već opredelio, jer je on uvek i bio perjanica promena. Naredne mere su administrativne, „Aman” ih je preduhitrio i počeo sa upotrebom papirnih kesa, a mi apelujemo na građane da počnu da ih koriste. Čeka nas i zakon o buci, te će problem buke iz ugostiteljskih objekata biti rešen kao i u celom svetu. Idemo u susret svetskim trendovima, a negde smo i ispred njih, i zato pozivam i druge trgovinske lance da se odgovorno ponašaju na dobrobit celog društva – kazao je Trivan.

Direktor „Amana” Nemanja Petrović zahvalio je ministarstvu i gradu na saradnji i istakao da se radi o logičnom potezu društveno odgovorne kompanije.

– Mi ćemo se i u budućnosti odazivati pozivima da, koliko je u našoj moći, doprinesemo zaštiti životne sredine. Ovo je tek drugi korak u projektima u kojima sarađujemo sa gradom i u narednom periodu ćemo sigurno pokazati da smo društveno odgovorna kompanija, jer smatramo da samo zajedničkim trudom možemo doprineti da naša životna sredina bude što zdravija – kazao je Petrović.

Po njegovim rečima, papirne kese standardne veličine u ovom trgovinskom lancu  imaju dovoljnu vodootpornost i mogu podneti istu težinu kao i plastične kese. Od svake kupljene kese, kompanija „Aman” će odvojiti po jedan dinar za projekte koji će pokazati društvenu odgovornost ove kompanije.