Bezbednost dece u vožnji!

 

Vožnja je sigurna samo u auto-sedištu

Svaki roditelj treba da zna da samo pravilno korišćenje dečjeg auto-sedišta uvek i u svakoj situaciji vožnju njihove dece čini bezbednom. Istraživanja pokazuju da se pravilnom upotrebom auto-sedišta smrtnost dece pri sudarima smanjuje za više od 50 odsto, a smrtnost novorođenčadi čak za oko 70 odsto!

Zbog toga budući roditelji zaista ne treba da imaju nikakve dileme u vezi s kupovinom auto-sedišta, osim kako da izaberu najbolje za određenu cenu.

Kako odabrati kvalitetno sedište za bebu

Kupovina auto-sedišta nije uvek tako jednostavna kao što deluje. Pri njegovoj kupovini najvažnije je proučiti propise i informisati se da li je ono usklađeno sa evropskim direktivama o bezbednosti – UN ECE R 44/04 [MP1] ili (R129). Ove skraćenice zapravo označavaju da auto-sedište poseduje atest bezbednosti izdat od Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu koja propisuje minimalni standard sigurnosti auto-sedišta.

Podjednako je važno i da sedište odgovara uzrastu, visini i težini deteta, te da može pravilno i bezbedno da se montira u automobil. Jedino na taj način auto-sedište može potpuno da zaštiti dete. Sedište, takođe, ne treba da je starije od roka trajanja koji određuje proizvođač u uputstvu koje se dobija uz njega.

Preporuka je i da se, ukoliko ste u mogućnosti, sedište isproba pre kupovine, jer se dešava da neka ne mogu da se montiraju u određene modele automobila.

Koju veličinu odabrati?

Prema regulaciji R 44/04 auto-sedišta se dele u nekoliko uzrasnih grupa:

  • Grupa 0: za decu telesne težine do 10 kg
  • Grupa 0+: za decu težine do 13 kg
  • Grupa I: za decu težine od 9 do 18 kg
  •  Grupa II: za decu težine od 15 do 25 kg
  • Grupa III: za decu težine od 22 do 36 kg

Postoje i kombinovana auto-sedišta namenjena korišćenju više uzrasnih grupa, tj. duži vremenski period. Na tržištu se najčešće mogu naći kombinovana sedišta grupa 0/I (od 0 do 18 kg), i I/II/III (od 9 do 36 kg). Bitno je samo da ono uvek po veličini odgovara detetu. Na primer, čim teme deteta pređe gornju liniju auto-sedišta, treba ga zameniti većim. Roditelji ovde često greše jer misle da je dovoljno da detetu jednom kupe auto-sedište i da kasnije ne moraju da ga promene.

 

Novi propisi

U februaru 2017. godine na snagu je stupio novi amandman UN ECE regulacije 44 Evropskog pravilnika koji propisuje standard sigurnosti dečjih auto-sedišta. Ovaj pravilnik razdvaja pomoćna postolja sa naslonom i bez naslona. Naime, pomoćna sedišta za decu nižu od 125 cm odsad moraju da imaju naslon. Tek auto-sedišta treće (III) grupe za decu težine od 22 kg do 36 kg mogu da budu samo postolja bez naslona. Takođe, svako pomoćno postolje bez naslona moraće da nosi oznaku da ne sme da se koristi za decu nižu od 125 cm.

Pomoćno postolje, ili buster (booster) kako ga često zovemo, jeste auto-sedište za decu koja su prerasla auto-sedište sa sopstvenim pojasevima ili štitnikom. Ta deca se vezuju pojasom automobila, a pomoćno postolje sa naslonom obezbeđuje pravilnu putanju automobilskog pojasa preko njihovog tela i prilikom sudara pruža bočne zaštite za glavu.

Po novoj regulativi za svu decu nižu od 125 cm mora se koristiti sedište sa naslonom, a tek kad pređu visinu od 125 cm, mališani mogu da se prevoze u pomoćnom sedištu bez naslona. No, preporuka da što duže ostanu u sedištu s naslonom i dalje stoji.

 

Novine u Zakonu o bezbednosti saobraćaja

Prema izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, dečja auto-sedišta ubuduće će biti obavezna za sve mališane niže od 135 centimetara. Do sada je bilo obavezno samo da se dete do tri godine starosti prevozi u bezbednosnom auto-sedištu, ali se to u praksi pokazalo kao neodgovarajuće. U mnogim evropskim zemljama propisano je i da visina do koje dete mora da se vozi u auto-sedištu iznosi najmanje 150 centimetara.

Što se tiče kaznene politike, kazna za nesavesnog vozača koji vozi dete bez auto-sedišta umesto sadašnjih maksimalnih 30.000 iznosiće i do 120.000 dinara.


 Artikli dostupni u objektima:

AMAN PLUS 167 (Veternik, Tri Bagrema bb),
AMAN PLUS 177 (Sombor, Sportska bb),
AMAN PLUS 178 (Smederevo,Despota Đure),
AMAN PLUS 182 (Niš,Majakovskog bb),
AMAN PLUS 183(Zaječar,Hajduk Veljkova 4),
AMAN PLUS 184 (Šabac,Janaka Veselinovića bb),
AMAN PLUS 185(Obrenovac,Vojvode Mišića 6v),
AMAN PLUS 187 (Beograd, Ustanička170),
AMAN PLUS 202 (Sremska Mitrovica, Marko Aurelijo bb) .